Manapság a konyha több mint a főzés helyszíne.
Egy találkozási csomóponttá nőtte ki magát, ahol a család, barátok összegyűlnek csevegni és közben vacsoráznak, csipegetnek így a háziasszony sem marad ki a társaságból. Ezáltal az egyik legfontosabb lakóterünk lett, ahol fontos a kényelem, praktikusság és a stílus is.

Ahány ház annyi féle ideális konyha!

Akár új ház vagy lakás konyhájáról legyen szó, akár a régi felújításáról időben el kell kezdeni megtervezését és bármennyire is magabiztosak vagytok magatokban javaslom, hogy kérjétek ki szakember segítségét.
Még akkor is, ha csak a tervetek átnézéséről legyen szó (ez esetben is keressetek bátran 🙂 ).

Konyha tervezése előtt javaslom, hogy jól tanulmányozzátok az alaprajzát!
Elképzeléseiteket magatok is feltudjátok skiccelni egy (vagy több változat esetén több) papírra. Mérjétek meg alaposan a helyiséget legyen szó új vagy régi konyháról, rajzoljátok be az ajtók, ablakok pontos helyeit melyek határolják a teret.
A víz,- gáz,- és a villany kiállások helyeit is pontosan mérjétek fel, gondoljátok át miből mennyire van szükségetek, ez függhet a gépek számától, illetve hogy mennyi plusz konnektort szeretnétek majd a kisebb konyhagépeknek.

Következő lépésként ajánlom, hogy határozzátok meg a stílust!
Nézzetek meg minél több konyha katalógust vagy keressetek online képeket, hogy rájöjjetek mi is az amit igazán szeretnétek látni a saját konyhátokba. Nem elég 1-1 oldal megnézése, nézzétek meg annyit amennyit csak tudtok, hogy minél határozottabban kialakuljon a stílusod.

Az egyik alapszabály, hogy a háztartási gépek, tűzhely, sütő, mosogatógép, hűtőszekrény … ne álljanak szorosan egymás mellett, mindig hagyjunk helyet közöttük.
A hűtőszekrény mellett mindig hagyjuk helyet a ki,- és bepakolásnak (középső konyhaszigetnél maga a sziget is megfelelő lehet a célnak).  
A főzőlap és a sütő mellé nem célszerű a mosogató beépítése. A mosogatótálca és a főzőlap esetében ~40cm köztes távolságra van szükség, ide lehet az edényeket félrehúzni vagy a fakanalat, olajat, fűszereket előkészíteni.
Amennyiben a mosogatót a mostani divatnak megfelelően az ablak alá képzelted el, úgy mindenképpen figyelj rá, hogy a csaptelep ne legyen az ablaknyitás útjában. Erre a célra vannak már modern, szép kinézetű lehajtható vagy lenyomható csaptelepek is, melyek szépségük mellett praktikusak is.
A mosogatótálcánál maradva, célszerű a közelébe elhelyezni a mosogatógépet, hogy a piszkos edényekkel ne kelljen nagy utat megtenni az egyik helyről a másikra.

Miután ezekkel megvagy ajánlom, hogy készít egy listát amin a stílus, a bútor színe, kiválasztott front és a konyhagépek mellett az egyéb kiállások is szerepelnek, hogy mikor a szakemberekkel konzultálsz meghatározásra kerüljön a sorrend és tudd majd kit mikor kell hívnod.
Emellett a költségeket is írd fel magadnak, hogy tudd mennyi az annyi és mennyire van szükség még.
Figyelj rá, mert az igényeiddel a költségek is eltudnak szállni.

Következő bejegyzésemben kicsit mélyebben belemegyek a konyha és környezete kialakításába. NE maradj le róla!

Ha tetszett ez a bejegyzésem és nem szeretnétek lemaradni a következőről sem, akkor kövess a Facebook oldalamon is vagy az Instagram-on, ahol még több tartalommal találkozhatsz.