Manapság egyre több mindent vásárolunk az interneten! Ez alól a lakásunkat díszítő elemek vagy a nagyobb berendezési bútorok sem kivételek.
DE vajon tudod, hogy mikre érdemes odafigyelni online bútorvásárlás előtt?

Az interneten végtelen választékot találunk, legyen szó fekete fotelről vagy csillogó tükrökről. Legnagyobb előnye mindez mellett azonban az, hogy a bútorvásárláskor felmerülő idegeskedésről lemondhatsz. Nem szükséges ugyanis több áruházat az elejétől a végéig végig járni, parkolót vadászni vagy a több darabból álló elemeket ide-oda cipelni, betuszkolni a kocsiba és még sorolhatnám…

Szóóval akkor hát az én listám, hogy hogyan is érdemes online bútort vásárolni:

Keress inspirációkat!

Hiszen jó tudni, hogy mit szeretnénk kihozni majd az adott helyiségből nem?

Ezért érdemes ötleteket gyűjteni belső kialakításokról, elrendezésekről, bútorokról, anyagokról. Javaslom, hogy ami megtetszik azt egy mappába szedd össze így a későbbiekben is vissza tudod majd keresni vagy akár összenézni, hogy mik passzolnak össze. Minél többször veszed elő ezt a mappát észreveszed, hogy szelektálni kezdesz és lassan kialakul a végleges elképzelésed.

Pantone 2021 színe

Mérd fel a helyiségeket!

Bútorvásárlásnál minden centiméter számít! Úgy bizony!
Szóval fogd meg a mérőszalagot és kezd el felrajzolni a helyiséget és minden ki/beugráshoz írd oda a méretét, hogy a kanapé a kiszállítás után is biztosan odaférjen a tervezett helyére.

Ha ezek után is kétségeid merülnek fel a kiválasztott bútor méreteit illetően, nem kell kétségbe esni. Ismét vedd elő a mérőszalagot és a honlapon adott méreteket mérd oda a helyre vagy akár egy egyszerű karton (vagy újságpapír) modellt is készíthetsz a pontos vizualizáció érdekében.

Kerüld a magas, egész falakat betöltő bútorokat, amelyek csökkentik a térérzeted.

A szoba mérete is meghatározó lehet egyes döntésekben. Ha nappalid, hálód vagy étkeződ kis alapterületű, tanácsos kevésbé zömök bútorzatban gondolkodni. Szóba jöhetnek a megemelt, rövid lábakon álló, minimalista-skandináv bútorok, valamint a könnyed vonalvezetésű asztalkák.

Pantone sárga-szürke

Figyeljünk a világításra!

Nagy befolyással bír közérzetünkre a minket körülvevő fény. Különböző fények eltérő hatással vannak ránk, így lakásunkban is elengedhetetlen a megfelelő erejű és minőségű világítás kialakítása.

Kutatások bizonyítják, hogy a fények ereje, színe és hőmérséklete képes stimulálni az agyunkat – a vöröses, lágyabb fények álmosítóan hatnak, míg egy hidegebb fényforrás képes fokozni a koncentrációnkat. Agyunk igényeinek megfelelően érdemes különböző erősségű és színárnyalatú fényeket is használni a szobákban, megvilágítási rétegekben gondolkodni. A konyhában elengedhetetlen megvilágítani az összes munkafelületet, lehetőleg közvetlen megvilágítással, így nem vetülnek árnyékok a konyhapultra. Az árnyékok elkerüléséhez több fényforrást érdemes használni egyidejűleg.

Dulux 2021 év színe

Színek, anyagok meghatározása!

Én szinte a legelején összeállítom ügyfeleimmel az alapvető színeket a teljes helyiségre/lakásra és ezeket viszem végig helyiségről, helyiségre kisebb módosításokkal, csavarokkal.
Ahogy a helyiségek változnak úgy a hasonló színek is más – más hatást keltenek bennük.

A fémes hatást szereted jobban? Vagy inkább az üvegfelületekért vagy oda? Esetleg a fa van mindenek felett?

Használd a kedvenc anyagodat, textúrádat a kialakítás megtervezésénél, DE figyelj rá, hogy ne ess túlzásba a kedvenceddel! Törekedj a harmonikus megjelenésre, ez fogja a legjobb alapot szolgálni otthonod kialakításában.

Hasonlítsd össze az árakat!

Nézd meg több oldalon is a kiválasztott terméket. Erre ár összehasonlító oldalak is a rendelkezésedre állnak.
Persze a lakberendezési daraboknál ez kicsit nehezebb, hiszen a cégeknek különböző termékeik vannak, eltérő fantázianevekkel.

Vásárolj biztonságosan!

Mindenekelőtt olvasd el a vásárlási, szállítási információkat. Így még időben kiszúrhatsz olyan feltételeket, amelyek nem feltétlen kedvezőek számodra (pl. magas szállítási díjak).
Most tételezzük fel, hogy a feltételeket szimpatikusnak találod, az oldal szöveges tartalma nem tört magyar, nem tartalmaz látványos helyesírási hibákat, és elegendő képet is találsz a termékekről, szerethető a dizájn stb. Tehát minden barátságosnak és megbízhatónak tűnik.

Van azonban még néhány dolog, amit mindenképp ellenőrizz, mielőtt megadnád az adataidat!

HTTP vagy HTTPS

Egy megbízható oldal rendelkezik „https” tanusítvánnyal (A böngésződben az oldal címe http:// helyett https://-el kezdődik), amely egy magasabb adatvédelmi szintet garantál számodra. Biztosan nem szeretnéd, hogy a személyes adataid kikerüljenek, nem igaz? A linkje mellett pedig egy kis zöld lakatot is látnod kell a “biztonságos” felirattal. Ha kétszer rákattintasz az ikonra, további információkat is szerezhetsz arról, hogy érvényes-e az oldal tanúsítványa.

benjamin moore

Biztonságos fizetés!

A PayPal, Barion és hasonló internetes pénztárcák szintén segítenek elkerülni az e-bűnözőket. A rendszer nem adja ki az adataid másik félnek, így az szinte semmilyen információt nem tudhat meg a számládról.

A másik megoldás a bankkártyás fizetés, amely elsőre ijesztőnek tűnhet, viszont számos előnnyel rendelkezik. A fizetés azonnal visszaigazolásra kerül a bolt felé, így a rendelésed is hamarabb átadhatják a futárnak.

Fontos, hogy bankkártya adataidat soha NE add meg a webshop oldalán! A magyar törvények értelmében bankkártyával fizetni CSAK a korábban említett pénzintézetek weboldalain lehet. A gyakorlatban ez azt jeleni, hogy miután kiválasztod a kártyás fizetési opciót a weboldalnak át kell irányítania téged egy biztonságos aloldalra az adataid megadásához.

Ha a kereskedő saját weboldalán kell beírnod a kártyaszámod, akkor inkább ne tedd!

Természetesen az utánvétel és a banki utalás is teljesen biztonságos megoldás lehet, hiszen ilyenkor nincs lehetőség visszaélni az adataiddal.

benjamin moore

Szállítás/szállítási idő?

Korrekt cégek általában a rendelés súlyától függően számítanak fel költséget a kiszállításért. Nehéz bútorok esetén futárszolgálat helyett teherfuvaros céget kell megbízniuk. Ekkor nemcsak a szolgáltatást, de az alkalmazottat is ki kell fizetniük, akik a bútor fel-, illetve rakodásában segédkeznek.

A minimum kiszállítási díj 1.000 és 2.500 forint között mozog általában, míg a maximum 25.000 és 30.000 forint között. Ez persze a raktár és a szállítási cím távolságától is nagyban függhet.

Szintén jófej shoppal van dolgod, ha nagy összegű rendelés felett ingyenes kiszállítást ajánlanak fel.

Ha olyan terméket rendelsz, ami raktárkészletről elérhető, akkor általában csak pár munkanapot kell várnod a csomagodra.
Amennyiben viszont az online bútorbolt számodra importálja a kiszemelt terméket, az akár 4-8 hétbe vagy hosszabb időbe is beletelhet a kiszállítás. Egyedi termék esetén ugyanakkor a több hónapnyi várakozási idő sem szokatlan.

Érkezik a csomag!

A kiszállítást követően ellenőrizd, hogy van-e sérülés a dobozon. Ha láthatóan nagyobb megrongálódott a csomagolás, inkább ne vedd át a futártól.
Kicsomagolás után is érdemes tüzetesen megvizsgálni a bútort az esetleges sérülések miatt. Ha ezeket csak később veszed észre, akkor nem biztos, hogy ki fogják cserélni a termékedet, ugyanis nem tudhatják, hogy használatból származó vagy szállítási sérülésről van-e szó.

benjamin moore

Elállási jog!

Amennyiben a terméked sérülten érkezik, akkor természetesen mindig reklamálhatsz.
Az internetes vásárlás sajátossága viszont, hogy a kiszállítást követő 14 napon belül jogi következmények és indoklási kötelezettség nélkül visszaléphetsz a vásárlástól akkor is, ha csak simán nem tetszik a termék. Az elállási jog, amely az internetes vásárlásban részt vevő fogyasztót védi. A termék visszaküldése esetén a cég köteles kérdés nélkül visszaadni a pénzedet.
Ez lényegében a egy plusz biztosíték amiatt, mert az internetes vásárlás során nincs lehetőségünk megtapogatni, kipróbálni a terméket a vásárlást megelőzően. Ráadásul minden esetben az eladó egyoldalú információi alapján állíthatsz csak fel képet a termékről, tapasztalat híján.

Ha tetszett ez a bejegyzésem és nem szeretnél lemaradni a következőről, akkor  iratkozz fel hírlevelemre vagy kövess  Facebook oldalamon, illetve Instagram-on, ahol még több tartalommal találkozhatsz.